Ändra Språk
Semmelfest! -

Håll dig uppdaterad med
våra senaste nyheter...

Nyhetsartikel

Semmelfest!

Den runda vetebullen med fyllning av grädde och mandelmassa är en favorit hos oss svenskar. Vi konsumerar årligen cirka 40 miljoner semlor och bara på fettisdagen, som i år infaller den 17 februari, äts det ca 5 miljoner semlor runt om i landet.  

Eurest |  den 13 februari 2015

Semla

På Eurest uppmärksammar vi såklart semlan och serverar nygräddade, välsmakande semlor i alla våra enheter från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Välkommen in för att smaka! 

Det bakverk som vi idag oftast kallar semla har en lång historia. Under olika benämningar och efter olika recept har semlan funnits sedan långt före den tid då kristendomen infördes i vårt land. Semlor med den form vi idag är vana, det vill säga, en rund bulle med avskuret lock och mandelmassa började förekomma först i slutet av 1800-talet. Ett skäl till att den moderna semlan inte bakades och åts tidigare, annat än i undantagsfall, var att vitt mjöl var ytterst ovanligt, liksom socker samt att äta vispad grädde.

 

Källa:
http://www.bageri.se/aktuellt/nyheter/semlans-historia/
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/fettisdagen

 

Tillbaka