Ändra Språk
Earth Hour – tillsammans för klimatet -

Håll dig uppdaterad med
våra senaste nyheter...

Nyhetsartikel

Earth Hour – tillsammans för klimatet

Lördag 19 mars 2016 klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation då miljontals människor världen över visar sitt miljöengagemang genom att släcka ljuset under en timme. I år är det tioårsjubileum för manifestationen såväl som det tionde året som Eurest släcker ljuset, var med och agera för klimatet du också!

Eurest |  den 17 mars 2016

Eurest stödjer Earth Hour

Utsläppen av växthusgaser ökar fortare än väntat och konsekvensen är att vår jord värms upp allt snabbare, men om vi tillsammans agerar för klimatet kan vi vända trenden! Vi kan alla göra små saker i vardagen som gör skillnad för klimatet. Dessutom är ofta det som är bra för klimatet är även bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Som att cykla korta sträckor istället för att ta bilen eller att äta en mer varierad kost genom att öka mängden vegetariskt och minska på köttet.

För många har Earth Hour blivit en tradition, kvällen kan göras extra mysig, rolig och minnesvärd till exempel genom att:

  • Tänd levande ljus - bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt, annars är stearinljus bättre än paraffin. Välj gärna miljömärkta och se upp med palmoljan.
  • Bjud in till mörkerfest - samla ihop vänner och/eller familjen och laga klimatsmart. mat. Nedan delar vi med oss av ett klimatsmart recept passande för kvällens middag.   
  • Ha en mindfulness-stund - njut av att var en stund för dig själv.  
  • Sällskapsspel - samla ihop ett gäng och spela sällskapsspel. 
  • Skåda stjärnor - om det är en stjärnklar kväll kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet.
  • Mys med en berättarkväll framför brasan - samla familj och vänner framför brasan och berätta historier.

 

Chili con pollo med nachos samt tomat- och koriandersalsa

Ingredienser
Kycklingfärs , svensk         500g
Vitkål skuren i bitar            240g
Vita bönor i tomatsås         1 burk
Blandade bönor                  1 liten burk
Cayennepeppar                  1 knivsudd
Chilisås                              3 msk
Krossade tomater               1 burk
Lök                                    1 st
Timjan                               ½ tsk
Grönsaksbuljong               1 tärning
Svartpeppar                       1 krm
Salt                                    1 tsk
Basilika                             4 blad
Vitlök                                2 klyftor
Olivolja                             2 tsk
Tomatpuré                         2 msk
Spiskummin

Tomat- och koriandersalsa
Tomat                                 2 st               
Rödlök                                ½ st
Vinäger röd                        1 msk
Strösocker                          ½ tsk
Sambal Oelek                     ½ tsk
Vitlök                                 1 klyfta
Koriander                           ca. 10 blad
Salt                                     1 tsk

Gör så här:

1.    Bryn kycklingfärs och vitkål i smör.

2.    Koka tomatsåsen: mixa vitlök med lite av oljan. Fräs sedan vitlök, lök, timjan och basilika i resterande fett. Tillsätt tomatpuré, buljong, cayennepeppar, chilisås, krossade tomater, salt och peppar. Låt sjuda minst 1 timme.

3.    Innan servering, blanda färs, vitkål, tomatsås och bönor. Låt koka ihop några minuter.

4.    Tomatsalsa: finhacka lök och koriander, blanda med tomat och smaka av med vinäger, salt, peppar, sambal oelek, vitlök och socker.

Servera med ris, nachos och gräddfil.     

Läs mer om Earth Hour.

 

Tillbaka