Ändra Språk
Njut av höstskörden -

Håll dig uppdaterad med
våra senaste nyheter...

Nyhetsartikel

Njut av höstskörden

Under hösten är det stor fest för den matglada, det är skördetider för massor av härliga rotfrukter. Det firar vi med skördefest i våra restauranger!

Eurest |  den 5 oktober 2015

Rotfrukter

Frukt och grönsakers optimala skördetid varierar under året. De som får mogna på egen hand smakar mer och innehåller mer näring. Att välja grönsaker efter säsong, ger inte bara bättre smak och kvalitet, det är även positivt för miljön. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet fraktas med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att vi får en större klimatpåverkan eftersom transporter bidrar till utsläpp av växthusgaser.

Vi på Eurest tänker alltid på miljön när vi planerar våra menyer och arbetar med säsongsanpassade menyer och utbud. Därför hittar du just nu extra många rätter och sallader lagade av höstens smakrika råvaror i våra restauranger. Grönsaker och rotfrukter innehåller mycket kostfibrer, bra kolhydrater, vitaminer och mineraler. Kostfibrer ger hög mättnadskänsla och sätter tarmarna i arbete. Morötter är rika på A vitaminer tack vare sitt karoten. Potatis, kålrötter och rotpersilja innehåller vitamin C som bland annat hjälper immunförsvaret. Gott om järn finns i jordärtskockor och svartrötter.

Rotfrukter är dessutom färgglada och smakrika och blandar sig gärna med varandra i mustiga soppor, eller om man hellre vill lägga dem i en långpanna och rosta i ugnen.

Säsongens svenskodlade grönsaker och rotfrukter som är smarta ur ett klimatperspektiv just nu är: blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savoykål, vitkål, stjälkselleri och äpplen förstås.

 

Tillbaka