Ändra Språk
Så kan du minska svinnet vid julborden -

Håll dig uppdaterad med
våra senaste nyheter...

Nyhetsartikel

Så kan du minska svinnet vid julborden

Nu är tiden för julbord här vilket ökar risken för matsvinn både i restauranger och hemmen. Störst andel av svinnet uppstår när man tar för mycket mat på tallriken och inte orkar äta upp, det visar en rundringning till ett dussintal restauranger som Konsumentföreningen Stockholm har gjort.

Eurest |  den 14 december 2016

Så kan du minska svinnet vid julborden

Tips på hur du kan minska matsvinnet på julbordet:

  • Ta inte allt på en gång, gå de "sju rundorna" 1) Sillen, 2) Kalla fiskar, 3) Kallskuret, 4) Småvarmt, 5) Varmt, 6) Ost, 7) Dessert
  • Börja med små smakbitar. Är det gott? Ta mer i nästa varv

Vad gör Eurest för att minska matsvinnet på julborden?
Att minimera övertag och få till lagom stora och näringsriktiga portioner är en ständig utmaning. Vi har på flera restauranger infört mindre tallrikar och tagit bort salladsassietter, på så sätt får gästen en mer välkomponerad måltid och svinnet minskas. Vi uppmuntrar istället våra gäster att ta mer än en gång om man inte blir mätt. Ett bra sätt att minska svinnet just vid julborden är att lägga upp mindre bitar på små uppläggningsfat och fylla på ofta, berättar Lena Wettergren, Hållbarhets- och kvalitetsansvarig Compass Group.

Att minska matsvinnet är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Vi sorterar och mäter vårt matavfall kontinuerligt och arbetar för att informera både våra medarbetare och gäster kring vikten av att inte slänga mat, fortsätter Lena Wettergren.

Läs mer om vårt avfallsarbete.

Tillbaka